Svetový týždeň dojčenia

772
Obrázok ku správe: Svetový týždeň dojčenia
Dojčenie má pozitívny vplyv na dieťa a verejnosť v 120tich krajinách sveta si tento fakt práve v týchto dňoch pripomína v rámci aktuálneho Svetového týždňa dojčenia. Univerzitná nemocnica Bratislava pri tejto príležitosti prináša niekoľko praktických rád prostredníctvom svojej uznávanej odborníčky doc. MUDr. Dariny Chovancovej, CSc.

Materské mlieko ako programátor zdravia

Dojčenie  podporuje zdravý rast a vývoj dojčiat, dokonca sa podieľa takpovediac na programovaní zdravia každého jedinca aj v budúcnosti. „Materské mlieko svojím zložením poskytuje  dieťaťu nielen optimálnu výživu, ale jeho biologické komponenty významne ovplyvňujú vývoj imunity, funkciu čriev a vývoj mozgu dieťaťa. Pozitívne vplýva aj na zdravie matky,“ vysvetľuje doc. MUDr. Darina Chovancová, CSc., prednostka Novorodeneckej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava na Antolskej.

Materské mlieko prospieva dieťaťu od začiatku. „Svetová zdravotnícka organizácia a UNICEF  odporúčajú začať s dojčením už v priebehu prvej hodiny života dieťaťa, výlučné dojčenie v priebehu prvých 6 mesiacov  bez prídavkov tekutín, odporúča sa aj dojčenie na požiadanie kedykoľvek vrátane noci, bez použitia cumľov a klobúčikov . Pri zavádzaní nemliečnych príkrmov v druhom polroku života dieťaťa je vhodné s dojčením pokračovať,“ hovorí doc. MUDr. Darina Chovancová, CSc.


Pracoviská UNB podporujú dojčenie

Pracoviská Univerzitnej nemocnice aktívne podporujú dojčenie. S filozofiou starostlivosti o novorodencov sa môžu rodičia zoznámiť  na pravidelných stretnutiach s odborníkmi pravidelne organizovanými ešte pred pôrodom. Matkám sa zároveň bezprostredne po samotnom pôrode umožňuje kontakt s bábätkom priamo s kožou rodičky (tzv. skin-to-skin), spravidla  až do prvého aktívneho prisatia  dieťatka. Pokiaľ je zdravotný stav matky a dieťaťa optimálny, vykladá sa novorodenec na kožu matky aj po pôrode cisárskym rezom.  Na oddelení rooming-in  sa kladie dôraz na 24-hodínový  pobyt matky spolu s dieťaťom, aby bábätko mohlo byť dojčené kedykoľvek si zažiada. „Mamičky po pôrode bývajú prirodzene unavené, citlivé a stáva sa, najmä ak ide o prvého potomka, že sú   v starostlivosti o dieťa neisté. Je úplne normálne, že správne priloženie k prsníku si treba nacvičiť. Pomoc vzdelaného a trpezlivého tímu zdravotníkov je preto nevyhnutná a radi mamičkám pomáhame,“ vysvetľuje doc. MUDr. Chovancová, CSc.

Pre matky detí, ktoré musia byť z medicínskych príčin od seba oddelené, sú prichystané pomôcky a  praktický návod, ako tvorbu materského mlieka rozbehnúť  aj bez pravidelného prikladania bábätka k prsníku.