Svetový deň rakoviny: 85 % nádorov pľúc spôsobuje fajčenie

Obrázok ku správe: Svetový deň rakoviny: 85 % nádorov pľúc spôsobuje fajčenie
V roku 2012 zomrelo vo svete na rakovinu viac ako 8 miliónov ľudí
Rakovina patrí medzi hlavné príčiny chorobnosti a úmrtnosti vo svete s približne 14 miliónov nových prípadov. „Očakáva sa, že počet nových prípadov vzrastie o 70% v priebehu nasledujúcich dvoch desaťročí,“ uvádza sa v správa Svetovej zdravotníckej organizácie.
V roku 2012 diagnostikovali mužom rakovinu najčastejšie na pľúcach, prostate, konečníku, žalúdku a pečeni. U žien na prsníku, konečníku, pľúcach, krčku maternice a žalúdku.
Podľa MUDr. Petra Kasana, primára  z Onkológie v Ružinove ide o „pokles výkonnosti imunitného systému pôsobením prednádorových zmien.“ Na Klinike pneumológie a ftizeológie odhadujú, že rakovinu pľúc spôsobuje z 85% aktívne fajčenie, 10 % pasívne fajčenie a 5% prípadov nemá jasnú príčinu.
Ako pri každom ochorení, aj pri rakovine je nesmierne dôležitá prevencia. „Asi 30% úmrtí na rakovinu je spôsobených nesprávnym životným štýlom: ide o vysoký index telesnej hmotnosti, nízku spotrebu ovocia a zeleniny, nedostatok fyzickej aktivity, užívanie tabaku a užívanie alkoholu.“
V posledných rokoch sa najmä na internete objavujú informácie o zázračnej liečbe rakoviny pomocou sódy bikarbóny, či koreňov púpavy. „V mojej praxi som sa nestretol ani s jedným pacientom vyliečeným takýmto spôsobom, paradoxom je, že na rakovinu trpia aj vegetariáni,“ dopĺňa primár.