PILOTNÝ PROJEKT TERAPEUTICKEJ CIELENEJ KOMUNIKÁCIE V UNIVERZITNEJ NEMOCNICI BRATISLAVA

FOTO riaditel UNB ALexander Mayer, prednosta gastro klinika Ladislav Kužela
Obrázok ku správe: PILOTNÝ PROJEKT TERAPEUTICKEJ CIELENEJ KOMUNIKÁCIE V UNIVERZITNEJ NEMOCNICI BRATISLAVA

BRATISLAVA ( 20. 12. 2022) – Univerzitná nemocnica Bratislava od nového roku spúšťa na Gastroenterologickej klinike SZU a UNB nový, jedinečný pilotný projekt terapeutickej cielenej komunikácie pre pacientov aj pre samotných zdravotníkov. Cieľom je postupnými nenásilnými a pozitívnymi krokmi edukovať pacientov pri dôležitých preventívnych programoch a rovnako aj pomôcť zdravotníkom pri práci s pacientom.

Práve výukové pracoviská UNB by mali byť príkladom nie len v štandardných postupoch liečby, ale aj vo výuke nových medikov, či vzdelávaní pacientov.

„Okrem moderných poznatkov súčasnej doby, technického pokroku či excelentných možnostiach liečby by absolútnou súčasťou mala byť aj vhodná komunikácia nás zdravotníkov smerom k pacientov. Každý jeden pacient musí byť pre nás zdravotníkov najvyššia priorita,“ zdôraznil generálny riaditeľ UNB MUDr. Alexander Mayer, PhD., MPH, MHA.

Medzi prvé a základné zmeny, ktoré pocítia pacienti okamžite, bude na Gastroenterologickej klinike SZU a UNB, ktorá je jediná svojho druhu na Slovensku, séria vzdelávacích materiálov, ktoré dostane pacient po príchode na kliniku. Prostredníctvom brožúr dostanú pacienti zrozumiteľne vysvetlenú ako prvú problematiku prevencie rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Skutočnosť, že strava môže ovplyvniť zdravie každého jednotlivca, je v súčasnosti uznávaná poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti na celom svete, preto si nesmierne vážim, že tieto poznatky môžeme začať ako prvý komunikovať širokej verejnosti práve na našej klinike.“ Hovorí prednosta Gastroenterologickej klinike SZU a UNB doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH. Ten so svojím tímom začína spomínaný pilot už od januára. Súčasťou bude edukácia nielen pacientov, ale aj samotných zdravotníkov.

 

 UNB bude pacientov vzdelávať ako predchádzať rakovine hrubého čreva a konečníka

Nie je žiadnym tajomstvom, že základnými faktormi zlého životného štýlu sú nezdravá strava, fajčenie, alkohol, nedostatok fyzickej aktivity. Všetky tieto faktory výrazne zvyšujú riziko vzniku rakoviny. Zistilo sa, že 40 až 50 % všetkých druhov rakoviny vzniká v dôsledku zlého životného štýlu. Najnovšie dôkazy taktiež naznačujú, že práve strava môže byť základnou negatívnou hnacou silou, ktorá, ako sa ukazuje,  má za následok až 35 % úmrtí na rakovinu.

Najväčšia epidemiologická štúdia zameraná na nájdenie najvýznamnejšej príčiny predčasných úmrtí (Global Burden of Disease study) ukázala, že nezdravá diéta je zodpovedná za viac rokov zlého zdravia a úmrtia, ako je akýkoľvek iný faktor životného štýlu. To znamená, že nezdravá strava „predbehla“ fajčenie, hlad, infekcie, hepatitídu alebo chrípku. Štúdia ukázala, že ľudia celkovo konzumujú príliš veľa soli, procesovaného jedla ( to je jedlo, ktoré je priemyselné spracované, salámy, polotovary, sladené nápoje...) a červeného mäsa. Naopak, konzumujú veľmi málo vlákniny, celozrnných potravín, ovocia, orechov, semiačok, strukovín a zeleniny, čo má za následok zvýšenie počtu chronických ochorení, ktoré v súčasnosti pozorujeme.

Aby sme len nestrašili, tak dobrou správou je, že všetkým týmto faktorom vieme predchádzať, stačí len chcieť a my vám na tejto ceste veľmi radi pomôžeme našimi odporučeniami, ktoré budeme dopĺňať aj pre iné ochorenia tráviaceho traktu.“ Povedal prednosta Gastroenterologickej klinike SZU a UNB.

Na základe pribúdajúcich poznatkov si odborníci na Gastroenterologickej klinike SZU a UNB pripravili stručné odporúčania zdravého stravovania. Tieto odporúčania sú postavené na súčasných dôkazoch, ktoré máme a ktoré jasne ukazujú, že to, čo jeme, ovplyvňuje významne riziko vzniku kolorektálneho karcinómu (KRCa) – rakoviny hrubého čreva a konečníka.

                          Prvá kniha receptov pred kolonoskopiu

Rovnako pre pacientov je pripravená aj prvá kuchárska mini kniha receptov, ako  príprava pred kolonoskopickými vyšetreniami. Endoskopické vyšetrenia sú pre mnohých naozaj veľkou neznámou a ak pacientovi lekár oznámi, že ho čaká kolonoskopia, tak je veľmi vystrašený a vyšetrenia sa bojí. Väčšinou začína „vyjednávanie“, či je vyšetrenie potrebné, či sa nedá urobiť nejako inak, alebo či sa nedá odložiť.

„Po vyšetrení, väčšina pacientov povie, že asi najhoršie bolo držať 5 dní diétu. A práve preto sme sa rozhodli, že pacientom s týmto „diétnym“ problémom pomôžeme.  Aby nehladovali a naopak, aby príprava na vyšetrenie bola pre nich, čo najpríjemnejšia.“ Vysvetľuje princíp kuchárskej knihy prednosta Gastroenterologickej kliniky SZU a UNB.

Tieto prvé pacientke brožúry sú úvodom do rozsiahleho projektu Gastroenterologickej kliniky SZU a UNB a Univerzitnej nemocnice Bratislava, ktorý si dal za cieľ starať sa o svojich pacientov holisticky – celostne. Práve výukové pracoviská by mali byť príkladom aj pre nových kolegov. Medicína by nemala byť založená len na liečení, ale aj na vzdelávaní pacientov. „Samozrejme, že by bolo utópiou si myslieť, že preventívne programu tak zaberú, že nebudeme musieť liečiť... Stále však, my všetci máme nádej, že akákoľvek snaha o šírenie preventívnych opatrení a programov pomôže Slovensku sa dostať z nelichotivých prvých miest v rebríčkoch najčastejšieho výskytu napríklad aj rakoviny hrubého čreva a konečníka, ale aj mnohých iných civilizačných chorôb,“ povedal na záver generálny riaditeľ UNB MUDr. Alexander Mayer, PhD., MPH, MHA.