Najzdravšie sladilo s nulovým glykemickým indexom je stévia

Obrázok ku správe: Najzdravšie sladilo s nulovým glykemickým indexom je stévia
Biely cukor sa nachádza takmer vo všetkých potravinách



Obyčajný biely cukor nie je v malom množstve pre telo prínosný, ale ani neškodí. „Vo veľkom množstve však zabíja, pomaly ale isto. Spôsobuje obezitu, zvyšuje krvný tlak, kazí zuby a oslabuje kosti,“ vysvetľuje prednosta III. Internej kliniky LF UK a UNB Nemocnice akad. L. Dérera, doc. MUDr. Viliam Mojto, CSc., MHA.
Tradičné vianočné medovníky sa bez medu určite nezaobídu. V iných receptoch môžeme sladiť napríklad javorovým alebo obilnými sirupmi (špaldový, jablkový, ryžový, ďatlový). Najzdravšie sladilo s nulovým glykemickým indexom je stévia.
Je to drobný krík, ktorý rastie v Južnej Amerike. Je asi 300-krát sladivejšia ako biely cukor. Stévia obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok vďaka ktorým má aj liečivé účinky – zlepšuje krvný tlak, trávenie, má antibakteriálne účinky, znižuje cholesterol, bráni tvorbe žalúdočných vredov, zlepšuje spánok, zvyšuje imunitu, pomáha pri chrípke a nachladení, viaže voľné radikály, zmierňuje pocit hladu. Indiáni v Brazílii a Paraguaji dokonca používajú extrakt aj pri liečbe ďasien a zubného kazu. Stévia spomaľuje starnutie kože a pomáha proti akné. 
Použiť sa dá na osladenie horúcich i studených nápojov, alebo pri varení a pečení. Stéviu môžete kúpiť vo forme prášku, listov, sirupu, kvapiek či toboliek.  „Sušené lístky stévie sú sladšie než čerstvé a asi pol kila sušených lístkov nahradí 100 kilogramov cukru,“ dopĺňa doc. Mojto.