Počas sviatkov hojnosti si doprajme všetko, ale s mierou

Obrázok ku správe: Počas sviatkov hojnosti si doprajme všetko, ale s mierou
Pokojné Vianoce bez preplneného brucha
Už naši predkovia poznali Vianoce ako bohaté, štedré obdobie a to nielen čo sa darčekov týka. Počas sviatkov si doprajeme všetko, od sladkostí, cez mäso až po šaláty na rôzne spôsoby. Myslime však na to, že máme iba jeden žalúdok. „Najväčšie riziko predstavujú majonézové šaláty, ktoré by sa mali pripravovať až v deň konzumácie. V majonéze zo surových vajec sa môžu už do 24 hodín premnožiť baktérie a jedlo môže spôsobiť infekčnú hnačku,“ hovorí gastroenterológ z V. Internej kliniky LF UK a UNB Ružinov, MUDr. Tomáš Koller, PhD.  

Zvláštnou skupinou ľudí, ktorej dávajú sviatky hojnosti najviac zabrať sú „žlčnikári.“ Na prípravu šalátu by mali použiť namiesto smotany nízkotučný biely jogurt. „Kombinácia mastných jedál vo veľkom množstve a alkoholu môže vyvolať aj akútnu pankreatitídu,  upozorňuje, MUDr. Koller, PhD. V každom prípade nezabúdajte na pohyb, doprajte si dlhšie prechádzky, lyžujte...

Ak by sa Vám predsa len ťažkosti spojené s prejedaním sa nevyhli, ihneď nasaďte diétu a pite sladený mätový čaj.