Už takmer 50 vystrašených ľudí telefonovalo na nepretržitú linku pre akútne otravy zo strachu z botulizmu

Žiaden z nich nemal príznaky, šlo len o obavy v súvislosti s medializáciou prípadu otravy po údajnej konzumácii cícerovej nátierky.

Prvé príznaky sa prejavujú 12 až 36 hodín od konzumácie infikovanej potraviny, vysvetľuje vystrašeným ľuďom vedúca Národného toxikologického a informačného centra UNB PharmDr. Silvia Plačková, PhD. „Nastúpi vracanie, smäd, rozmazané videnie, dvojité videnie, suchosť slizníc v ústach a hrdle, ťažkosti s prehĺtaním, porucha artikulácie, neskôr ochrnutie svalov, porucha dýchania a činnosti srdca,“ spresňuje. Botulotoxín sa nachádza v nevhodne a nedokonale spracovaných klobásach, konzervách s mäsom, zeleninou alebo rybami. „Odporúčame vyhýbať sa konzumácii potravy z konzerv s vydutým povrchom, ktorých obsah môže svojím zápachom pripomínať staré maslo a vyhýbať sa podozrivým potravinám,“ radí.

Pôvodcom otravy je toxín, ktorý vylučuje baktéria Clostridium botulinum. Vyskytuje sa zriedkavo, ale má o to závažnejší priebeh. Botulotoxín sa nazýva aj klobásovým jedom a je to najjedovatejší bakteriálny toxín. V NTIC sa s telefonátmi v súvislosti s možným botulizmom stretávajú počas roka sporadicky. Po spozorovaní príznakov radia okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

Národné toxikologické informačné centrum UNB poskytuje pre celú SR telefonické konzultácie lekárom aj laickej verejnosti pri akútnych otravách liekmi, chemikáliami, priemyslovými prípravkami, hubami, rastlinami, drogami a živočíšnymi toxínmi.
Národné toxikologické informačné centrum UNB má nepretržitú konzultačnú linku pre prípady akútnych intoxikácií 02/54 774 166.