Ak znížime príjem soli, znížime aj svoj krvný tlak

Obrázok ku správe: Ak znížime príjem soli, znížime aj svoj krvný tlak
Takmer všetky potraviny už obsahujú soľ
Soľ má svoje nezastupiteľné miesto v kuchyni už celé stáročia. Jedlá bez nej nechutia, koláče nekysnú. Ak to s ňou však preženieme, koledujeme si o vysoký krvný tlak a s ním spojené srdcovocievne ochorenia. „Ľudia soľ potrebujú, ale denne najviac 5 gramov, len pri väčších fyzických výkonoch spojených s potením jej potrebujeme viac,“ vysvetľuje prednosta III. Internej kliniky LFUK a UNB na Kramároch, doc. MUDr. Viliam Mojto, CSc., MHA.
Odborníci vo Veľkej Británii robili prieskum a zistili, že najviac soli (gram na 100 g pečiva) v potrave obsahuje chlieb a pečivo. „Keby tam klesol príjem soli len o jeden gram, každoročne to zachráni až sedemtisíc životov prostredníctvom zníženia krvného tlaku a jeho následných komplikácií (mozgovo-cievne príhody, srdcové príhody)," dopĺňa doc. Mojto.
Na výber máme niekoľko druhov soli. Najzdravšia je morská, pretože vzniká odparovaním morskej vody a obsahuje množstvo minerálnych látok. Ďalej poznáme varenú, kamennú či jódovanú, s prímesou jódových zlúčenín.
Najčistejšou a zároveň najdrahšou je himalájska soľ, ktorá pochádza zo soľných baní na severe Pakistanu. Tamojšie ložiská sa formovali milióny rokov. Kilo tohto pokladu stojí viac ako päť eur.