Ak znížime príjem soli, znížime aj svoj krvný tlak
Takmer všetky potraviny už obsahujú soľ
Soľ má svoje nezastupiteľné miesto v kuchyni už celé stáročia. Jedlá bez nej nechutia, koláče nekysnú. Ak to s ňou však preženieme, koledujeme si o vysoký krvný tlak a s ním spojené srdcovocievne ochorenia. „Ľudia soľ potrebujú, ale denne najviac 5 gramov, len pri väčších fyzických výkonoch spojených s potením jej potrebujeme viac,“ vysvetľuje prednosta III. Internej kliniky LFUK a UNB na Kramároch, doc. MUDr. Viliam Mojto, CSc., MHA.
Odborníci vo Veľkej Británii robili prieskum a zistili, že najviac soli (gram na 100 g pečiva) v potrave obsahuje chlieb a pečivo. „Keby tam klesol príjem soli len o jeden gram, každoročne to zachráni až sedemtisíc životov prostredníctvom zníženia krvného tlaku a jeho následných komplikácií (mozgovo-cievne príhody, srdcové príhody)," dopĺňa doc. Mojto.
Na výber máme niekoľko druhov soli. Najzdravšia je morská, pretože vzniká odparovaním morskej vody a obsahuje množstvo minerálnych látok. Ďalej poznáme varenú, kamennú či jódovanú, s prímesou jódových zlúčenín.
Najčistejšou a zároveň najdrahšou je himalájska soľ, ktorá pochádza zo soľných baní na severe Pakistanu. Tamojšie ložiská sa formovali milióny rokov. Kilo tohto pokladu stojí viac ako päť eur.
Odborníci vo Veľkej Británii robili prieskum a zistili, že najviac soli (gram na 100 g pečiva) v potrave obsahuje chlieb a pečivo. „Keby tam klesol príjem soli len o jeden gram, každoročne to zachráni až sedemtisíc životov prostredníctvom zníženia krvného tlaku a jeho následných komplikácií (mozgovo-cievne príhody, srdcové príhody)," dopĺňa doc. Mojto.
Na výber máme niekoľko druhov soli. Najzdravšia je morská, pretože vzniká odparovaním morskej vody a obsahuje množstvo minerálnych látok. Ďalej poznáme varenú, kamennú či jódovanú, s prímesou jódových zlúčenín.
Najčistejšou a zároveň najdrahšou je himalájska soľ, ktorá pochádza zo soľných baní na severe Pakistanu. Tamojšie ložiská sa formovali milióny rokov. Kilo tohto pokladu stojí viac ako päť eur.